מיסים ועסקים בע"מ. רמי אריה, עורך דין ורואה חשבון. דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס עמית גרוס ושות
true

מדורים מקצועיים

חשבונאות וכלכלה

מיסים

מס הכנסה ומע"מ

אין חובת תשלום מס השנוי במחלוקת ולא יוטלו קנסות במהלך השגה או ערעור של חוב מס

17.06.2007

אין חובת תשלום מס השנוי במחלוקת

ולא יוטלו קנסות

במהלך בירור השגה או ערעור של חוב מס

רמי אריה עו"ד רו"ח אוריאל בובלי, עו"ד

ביום 7.6.07, ניתן פס"ד בבית המשפט המחוזי בת"א ע"ש 1214/05, אס.גי. אחזקות טקסטיל בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל – הממונה על מס הבולים, אשר קבע כי למרות שבחוק מס בולים לא כלולה הוראה הקובעת כי כאשר מוגשת השגה או ערעור רשאי הנישום שלא לשלם את הסכום השנוי במחלוקת עד לבירורה, הרי לצורך הפרשנות ההרמונית של חקיקת המס ובחינת תכלית החקיקה יש לקבוע כי אין מקום לחיוב נישום בתשלום קנסות בגין תקופה בה נידון חוב המצוי במחלוקת לגיטימית.

תמצית פס"ד

ביום 16.12.04, נכרת הסכם רכישת מניות בין אס.גי. אחזקות טקסטיל בע"מ לבין כלל תעשיות והשקעות בע"מ, בגין ההסכם הנ"ל הוצא ע"י הממונה על מס הבולים שומת מס בולים בסך של 611,036 ₪.

המחלוקת בין הצדדים הנה בשאלה האם הסכם העברת מניות מהווה "מסמך שיש בו העברה או הסבה של מניות" כהגדרתו בסעיף 11 (ג) לתוספת הראשונה לחוק מס בולים ואשר בגינו יש לבחון האם עומד בסעיפי הפטור המצויים בסעיף 11 לתוספת השנייה.

מאידך, במידה ונקבע כי הסכם העברת מניות אינו נופל תחת ההגדרה האמורה, סעיף החיוב הרלוונטי הנו סעיף החיוב 2(א) לתוספת הראשונה ומכוון שבגין סעיף זה לא קיים סעיף פטור רלוונטי, פועל יוצא מכך הנו למעשה חיוב אותו מסמך במס.

כב' השופטת ד. קרת מאיר קובעת כי ההסכם מהווה מסמך החייב במס וזאת לאור סעיף 11(ג) לתוספת הראשונה הנוקט בלשון מרחיבה ואשר תחולתו נפרסת על כל "מסמך שיש בו העברה", ולאור סעיף 6 לחוק הקובע כי כאשר קיים ספק פרשני בשאלת היכללותו של ההסכם בגדר המסמכים החייבים על פי סעיף 2(א) לתוספת הראשונה אזי קיימת חבות במס.

כב' השופטת קרת מאיר ממשיכה ומנתחת את סעיף 11 (א) לתוספת השנייה וקובעת כי מלשון הסעיף עולה כי מטרת המחוקק הייתה לפטור ממס רק מסמכים בעלי אופי "טכני" להבדיל ממסמכים היוצרים התחייבות שעליהם קיימת חבות במס ומשכך היא מגיעה לכלל מסקנה כי יש לחייב את המערערים במס בולים בגין הסכם רכישת המניות אשר יצר למעשה את ההתחייבות להעברה.

חשיבות הפס"ד לענייננו, הנו דווקא בסיפא של פס"ד שבו קובעת כב' השופטת קרת מאיר, כי כאשר הנישום מגיש השגה או ערעור, קיימת לו הזכות שלא לשלם את הסכום השנוי במחלוקת עד לבירור ההשגה או הערעור. לצורך קביעה זו משווה כב' השופטת קרת מאיר בין חוק מס ערך מוסף, התשל"ו – 1975, אשר לגביו קיימת הוראה ברורה בסעיף 91 לחוק לבין חוק מס בולים. כמו כן קובעת השופטת כי יש לפטור את הנישומים מתשלום קנסות פיגורים בגין התקופה בה נידון הערעור תוך שהיא מקבלת את עמדת המערערים ואת הפנייתם לבג"צ 9909/01 יגאל שגיא נ' מנהל אגף המכס ומע"מ, פ"ד נז(6) 193. שבו נקבע כי תכליתה הסובייקטיבית של הוראת סעיף 91 לחוק מע"מ הנה לאפשר לחייב שלא לשלם את החוב שבמחלוקת וגם כי לא יושת עליו תשלומי קנס ופיגורים במשך תקופת הבירור.

המחברים הינם ממשרד רמי אריה ושות', עו"ד - וחברי צוות מיסים ועסקים www.ralc.co.il

‹ חזרה