מיסים ועסקים בע"מ. רמי אריה, עורך דין ורואה חשבון. דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס עמית גרוס ושות
true

מדורים מקצועיים

מס הכנסה

מיסוי שכר עבודה ונלוות לשכר

מיסוי שלילי – סכנה קיומית לכלכלה הישראלית

14.02.2007

מיסוי שלילי – סכנה קיומית לכלכלה הישראלית

אלעד רוזנטל, רו"ח

 

בימים האחרונים, הוגשה הצעת חוק ממשלתית, שחלקה כוללת החלת "מס הכנסה שלילי" על עובדים שהכנסתם נמוכה. בשורות הבאות אעמוד על מעט מאוד מהבעיות שחוק שכזה עלול לעורר.

 

בהצעת החוק ישנה הפליה חד-משמעית של העובד השכיר אל מול העובד העצמאי.

בעוד העובד השכיר המרוויח פחות מ- 5,200 ₪ בחודש זכאי ליהנות מ"מס-הכנסה שלילי", לעובד העצמאי אין שום זכאות, ללא קשר לגובה הכנסותיו.

כידוע, יש לא מעט עצמאים ובעלי עסקים שהכנסתם החודשית נמוכה בהרבה מסכומים אלה, ולעיתים אף נמצאים בהפסדים (וצריכים להביא "כסף מהבית").

חוק זה יעודד אנשים אלה לסגור את עסקם ולחזור ל"מעגל העבודה".

כמובן, שסגירת עסקים גורמת לנזק קשה למשק, ואף להגדלת מעגל המובטלים.

לחילופין, מהלך זה יגרום להם לפתוח חברות ו"למשוך" משכורת נמוכה מהחברה, וכך ליהנות מהמס השלילי.

 

למעשה, חוק זה יעודד בעלי שליטה בתאגידים, אשר "משכו" עד עתה משכורות גבוהות ושילמו מיסים גבוהים, להעדיף למשוך משכורות נמוכות, וכך לא רק להימנע מתשלום מיסים, אלא אף לקבל "מענק" מהמדינה.

 

בנוסף, החלת "מס הכנסה שלילי" תעודד עובדים לקבל "שכר בשחור".

החוק מעודד את העובדים להרוויח פחות, ולקבל על כך "בונוס" מהמדינה.

מהלך שכזה עלול לגרום למעסיקים רבים שלא לדווח על הכנסתם ("לקבל בשחור"), כיוון שאין להם כנגד הוצאת שכר, דבר שיגרום להקטנת "קופת המדינה", וכך לצורך בהגדלת המיסים. הגדלת המיסים שוב תעודד אנשים שלא לדווח על הכנסתם, וחוזר חלילה.

אין ספק שכאשר המחוקק קובע נורמות חוקיות, אין הוא צריך לדאוג לאכיפתם, לשם כך יש את הרשויות המתאימות. אך במקרה זה יש להימנע מ"מדרון חלקלק" שחוק שכזה עלול לגרום.

 

בהודעה שפרסמה הממשלה מצוין: "ראש הממשלה מציין כי הצעה בעניין מס הכנסה שלילי הוא אמצעי מרכזי בצמצום הפערים החברתיים".

אין לי שום ספק, שחוק שכזה במידה ויחוקק יגרום להגדלת הפער החברתי בצורה ניכרת, תוך הפלייה חמורה של מעמד הביניים.

חוק זה "יחייב" אנשים להשתייך לאחד משני המעמדות: המעמד הנמוך (שכר מתחת ל- 5,000 ₪) או המעמד הגבוה יותר (שכר מעל 11,000 ₪).

ה"פרייארים" שירוויחו בין 5,000 ₪  ל- 11,000 ₪ ברוטו לחודש יהיו הנפגעים העיקריים.

מעמד זה אינו זכאי לשום הטבה, מצד אחד. ומהצד שני, המס השולי החל עליו, לרבות דמי הביטוח הלאומי, הינו בשיעור כמעט וזהה לשיעור המס המקסימאלי החל במדינה.

כמו כן, מעמד זה אינו זכאי להטבות בתשלומי הארנונה, במעון לילדים, בגנים ובתי-הספר, ובעוד עשרות הטבות "רווחה" אשר זכאי להם המעמד הנמוך יותר.

 

ברור שבחברה מתוקנת ואידיאליסטית – אנשים יעדיפו לעבוד קשה, לשלם מיסים גבוהים, ושבחשבון הבנק יהיה להם פחות כסף.... אבל נראה לי שאנחנו עדיין לא "החברה המתוקנת", וחוק זה יעודד אנשים להרוויח פחות, כך שב"נטו" יישאר להם יותר...

 

לכולנו זכור "המהלך הכלכלי המבריק" שבוצע בשנת 2002 שקבע ביטולה של תקרת הביטוח הלאומי. אנשים רבים התריעו כי מהלך זה יגרום ל"תכנוני מס" מיותרים, ורק לאחר כשנתיים של נזקים כבדים למשק, החזירו חזרה את ה"תקרה".

גם הפעם, ברור לכל בר-דעת כי מהלך זה יגרום לעיוות ולהעלמות מס, וטוב להימנע מכך, שעה קודם לכן.

‹ חזרה