מיסים ועסקים בע"מ. רמי אריה, עורך דין ורואה חשבון. דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס עמית גרוס ושות
true

מדורים מקצועיים

חשבונאות וכלכלה

מיסים

מס הכנסה ומע"מ

תכנון המס שמגיע לישקר ולמשפחת ורטהיימר

10.05.2006

תכנון המס שמגיע לישקר ולמשפחת ורטהיימר

בועת המס של 1 מיליארד דולר על חשבון משלם המס בישראל

רמי אריה עו"ד , רו"ח

לפי פרטי עסקת ישקר שפורסמו, הרי עולה כי מדינת ישראל תקבל 1 מיליארד דולר מהעסקה, אך תחזיר אותם לוורן באפט בתוך 10 שנים. למעשה, הוא אפילו יזוכה ממס בסכום כולל שיגיע לסך של 2 מיליארד דולר. עסקה כדאית מאד של גאון ההשקעות וורן באפט לרכישת ישקר בסך של פחות מ- 2 מיליארד דולר בלבד.

משפחת ורטהיימר מצידה קיבלה 3 מיליארד דולר נטו וחסכה 1 מיליארד דולר מס אם הוגדרה המכירה כ"מוניטין" והיא תחסוך עוד 750 מיליון דולר בשל אי תשלום מס על משיכת התמורה מהעסקה כדיבידנדים. סביר כי ללא חיסכון המס שניתן על ידי המדינה לוורן באפט, ספק באם העסקה עצמה הייתה יוצאת לפועל. כך שהכסף שמקבלת משפחת ורטהיימר שייך גם לכל אחד ממשלמי המיסים בישראל.

נניח שמשפחת ורטהיימר מחזיקה במניות חברת ישקר בחמישים השנים האחרונות. הרי כעת בבואה למכור את המניות לוורן באפט בתמורה לסך של 4 מיליארד דולר, ובהנחה שהיות שמדובר במשפחה שייסדה את החברה לא הייתה לה עלות לרכישת המניות מלבד ערכן הנקוב, היה עליה לשלם מס בשיעור המתקרב ל- 49% מהתמורה. כלומר – 2 מיליארד דולר.

אמנם, שיעור המס על רווחי הון החל על יחיד בתוקף מיום 1.1.2003 הוא רק 20% מהרווח. אך מס מופחת זה חל רק באופן לינארי על שלוש וחצי שנים משנת 2003 ועד היום. שיעור המס על רווח הון שנצמח מאז הקמת החברה ועד תום שנת 2003 הוא בשיעור המס השולי – 49%. כלומר ביחס בין השנים אנו מדברים על שיעור מס משוקלל של כ- 45-47% . שהם מס לשלם בסך של כמעט 2 מיליארד דולר.

בעסקת המכירה של ישקר, משפחת ורטהיימר לא מכרה את המניות של ישקר. כפי שפורסם, היא מכרה את הפעילות של קבוצת חברות ישקר. במקרה זה, ניתן לפי פקודת מס הכנסה לייחס את התמורה ל-"מוניטין". עסקה מכירת "מוניטין" כדאית מאד, היות ומכירת מוניטין בידי חברת ישקר חייבת בשיעור מס של 25% בלבד, ללא כל חלוקה לינארית, על כל הרווח שנצמח לחברת ישקר מיום הקמתה ועד היום – כלומר מס בסך של 1 מיליארד דולר בלבד.

וזה עדיין לא סוף פסוק, הרי וורן באפט יפתח חברה בישראל לצורך רכישת הפעילות של קבוצת ישקר. החברה הזו רכשה "מוניטין". בתוקף מיולי 2003 מותר לפי פקודת מס הכנסה להכיר בתשלום עבור "מוניטין" כהוצאה מוכרת על פני 10 שנים. הסכום ששולם עבור המוניטין הוא כזכור 4 – מיליארד דולר. מכאן, כי התמורה בסך 4 מיליארד דולר תוכר כולה כהוצאה מוכרת שתינתן להפחתה מרווחי החברה החדשה שהיא תהא קבוצת ישקר החדשה. כדאי לשים לב, כי זיכוי המס בשל הפחתת המוניטין הוא לפי שיעור מס חברות, כיום – 31% ורק משנת 2010 – 25%. כלומר לפחות בחצי מסכום התמורה, זיכוי המס בשל הפחתת המוניטין יהיה גבוה יותר מהמס עצמו ששולם עבור התמורה באחוזים משמעותיים.

הנזק היחידי לוורן באפט מהעסקה הוא בתזרים המזומנים. תשלום מיידי של 1 מיליארד דולר למס הכנסה, בידיעה שהוא יקבל החזר של סכום זה ואף יותר ב- 10 השנים הקרובות כהוצאה מוכרת במס. אבל אפשר שגם נזק זה נמנע, היות בעסקאות גדולות מסוג זה, מקובל כי מס הכנסה פורס את תשלומי המס אפילו לכמה שנים, ואם הגיעו להסכמה של פריסה ל- 10 שנים. הרי וורן באפט רק הרוויח על חשבון משלם המס בישראל ולמעשה שילם לחברת ישקר ולמשפחת ורטהיימר רק 3 מיליארד דולר בסך הכול ועוד 1 מיליארד דולר תיאורטיים.

וזה עוד לא הכול, יש לזכור כי באפט התחייב להשקיע 150 מיליון דולר בשנה, בתוך 3 שנים. דהיינו, סכום פעוט של 50 מיליון דולר לשנה, שיש להניח כי ישקר משקיעה בין כה וכה במחקר ופיתוח חדשים מידי שנה. בתמורה להשקעה זו, הוא יקבל מעמד של משקיע אסטרטגי לפי חוק השקעות הון, הנותן לו פטור גורף ממס הכנסה למשך 10 שנים, כולל ממס רווחי הון בעת מכירה עתידית. בנוסף, יגיע לו פטור מלא ממס על הדיבידנדים שימשוך מישקר. בהנחה שישקר מרוויחה חצי מיליארד דולר בשנה, הרי יש כאן חיסכון מס כולל בשיעור של כ- 40% משוקלל. כלומר כ- 200 מיליון דולר לשנה שהם חיסכון מס כולל של 2 מיליארד דולר ב- 10 שנים, על חשבון מיסי מדינת ישראל.

מצידה של משפחת ורטהיימר, הרי היא קבלה לחברת ישקר הישנה, זו שמוכרת את הפעילות שלה, סך של 4 מיליארד דולר שעליה היא אמורה לשלם מס על מוניטין בשיעור של 25% בלבד כאמור. כלומר 1 מיליארד דולר מס. שאותו כפי שתיארנו לעיל, יקבל וורן באפט בחזרה מהמדינה ב- 10 השנים הקרובות ויותר. התשלום של 4 מיליארד דולר, יתקבל לישקר הישנה ומשיכתו לבעלי המניות כדיבידנדים היה צריך להיות חייב במס נוסף בשיעור של 25% מהיתרה של 3 מיליארד דולר – שהם 750 מיליון דולר מס נוספים. אך בהנחה שמדובר בחברה משפחתית הרי בעלי מניותיה פטורים ממס נוסף זה וחסכו עוד 750 מיליון דולר מס.

הוזכר בכל הפרסומים כי טרם ביצוע העסקה ישבו אנשי ישקר עם ראשי רשות המיסים בירושלים על מנת להסדיר את מיסוי העסקה. להסדרה זו יש תוקף חוקי מתחילת שנת 2006 בעקבות כניסתו לתוקף של תיקון 147 לפקודת מס הכנסה והוא נקרא "החלטה מקדמית בהסכם". החלטה מקדמית כזו מחייבת באופן מוחלט הן את המבקש – משפחת ורטהיימר וישקר והן את רשות המיסים. לפי פקודת מס הכנסה, רשות המיסים מחויבת לתת פרסום לכל החלטות המיסוי שהיא נותנת. נישומים רבים יחכו לראות את החלטת המיסוי המלאה בעניין ישקר. שכן, כשהם עצמם באים לפקיד השומה עם תכנוני מס מהסוג שתואר לעיל, מקשים עליהם מאד בהכרה בתמורת המכירה כ"מוניטין" ובקבלת הקלות המס האמורות. כשיפרסמו את החלטת המיסוי נדע כולם האם אכן על העסקה הוטל מס לפי תכנון המס שתואר לעיל ונדע את עמדתה של רשות המיסים לגבי מכירת "מוניטין" אחת ולתמיד. ויודגש, אין במאמר זה לשלול בכל אופן שהוא את התועלת למשק מהעסקה, אלא רק לאפשר תועלת זו גם ליזמים ישראלים אחרים שאינם בגודל של ישקר.

רמי אריה עו"ד רו"ח, מומחה לדיני מס,

למידע נוסף על תכנוני מס אגרסיביים ומכירת מוניטין - ראה אתר "מיסים ועסקים" www.ralc.co.il

‹ חזרה