מיסים ועסקים בע"מ. רמי אריה, עורך דין ורואה חשבון. דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס עמית גרוס ושות
true

מדורים מקצועיים

מס הכנסה

דיוני שומות

האם יש סמכות לדרוש דפי חשבון וחשבונות ביט ?

משה כדר , עו"ד רו"ח  |  02.12.2024

     האם למבקרי ניהול ספרים יש סמכות לדרוש דפי בנק או פעולות בביט ?

                                                        משה כדר, עו"ד רו"ח

נישום המנהל ספרים בשיטה החד צידית, כנדרש בחוק ועפ"י הוראות ניהול ספרים, האם בעת ביקור מבקרי ניהול ספרים [או בשמם החדש כיום, אנשי נס"א- ניהול ספרים ארצי], מחויב בפתיחת חשבון הבנק1הביט/אפליקציית התשלום בה הוא מקבל תקבולים?

 

קריאה מפוקחת של הוראות ניהול ספרים אינה מגדירה את חשבון הבנק ו/או אפליקציות תשלום כחלק מ"ספרי העסק" של נישום חד צידי.

נהפוך הוא, במסגרת תקנה 19(ג) להוראות ניהול ספרים מצא מחוקק המשנה לקבוע דווקא הוראה ברורה ומפורשת אשר למי שחייב בניהול כפולה, כהי לישנא:

"תכנם וצורתם של ספרי חשבון

19.    (א)  ספרי חשבון הכלולים במערכת החשבונות שנישום חייב לנהל ואשר פורטו בתוספת החלה עליו, ינוהלו כאמור בפרק ג' בתוספת, ובלבד שאין חובה לחזור על פרטים שנכללו בתעוד, או בספר חשבון אחד אם צויינו פרטים לאיתור התעוד, או הרישום בספר החשבון האחר.

...

          (ג)   נישום המנהל מערכת חשבונות על פי שיטת החשבונאות הכפולה, יכלול במערכת חשבונותיו כל חשבון בנק שלו הכולל פעולות שנעשו בעסקו.

..."

[ההדגשה אינה במקור- מ.כ.]

 

גם סעיף 135 לפקודה מפנה ל"חשבונות", קרי כרטיסי הנח"ש, ולא חשבונות בנק.

 

הנה מלשון ההן, אתה בהכרח שומע את הלאו! - מקום שרצה המחוקק לקבוע את חשבון/חשבונות הבנק כחלק מספרי העסק לעניין ניהול ספרים, קבע זאת מפורשות אך רק ל"נישום המנהל מערכת חשבונות...כפולה..." כהסדר חיובי פוזיטיבי המחייב את הנישום, ואילו בהתייחס להנח"ש חד צידית- קיים הסדר שלילי, שלא ניתן להשלימו אלא בתיקון חקיקה!

 

סמכויות ניהול ספרים ומבקריו נשאבות מתוך אותן הוראות, בניגוד למפקחי השומה, אשר רשאים במסגרת ביקורת שומה(!) לבחון את רישומי העסק החד צידי, ובמקרים מסוימים אף לפנות דרך בימ"ש בבקשת צו לגילוי חשבון/חשבונות בנק.

 

כעולה מן האמור, למיטב ידיעתנו והבנתינו, ספק רב אם קיימת סמכות שבחוק למבקרי ניהול ספרים לדרוש מנישום בעת ביקורת ניהול ספרים לפתוח חשבון בנק/חשבון ביט, כשהאחרון חייב בחד צידי, והמשמעות היא כי אין חובה שכזו בדין הקיים.

אשר על כן, נראה לנו כי פעולה בחוסר סמכות משפטית- עניינית פוסלת מדעיקרא את ההליך כולו, לרבות מסקנותיו לכאורה, ומשכך ספק עד כמה והאם תעמוד ביקורת שכזו למבחן שיפוטי, היה וחלילה יאלץ נישום לעמוד בפני סיטואציה שכזו.

היה ויובא עניין זה לביקורת שיפוטית, והגם שעקרון "הנאה מפירות העץ המורעל." אינו מיסודות משפטנו, ספק רב אם יאות בימ"ש לכבד מסקנות פעולה שכזו מצד הרשות.

 

‹ חזרה