מיסים ועסקים בע"מ. רמי אריה, עורך דין ורואה חשבון. דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס עמית גרוס ושות

קטגוריות

מסלולים מיוחדים לאזור המיוחד נובמבר-דצמבר

רמי אריה, עו"ד רו"ח  |  17.01.2024

מסלולים מיוחדים לאזור המיוחד לנובמבר-דצמבר       

רמי אריה, עו"ד רו"ח  

 

בתקנות החדשות לפיצויי בעלי עסקים באזור המיוחד לחודשים נובמבר-דצמבר 2023, נקבעו מסלולי פיצויים חדשים אשר מחלקים את האזור המיוחד לשני אזורי משנה לצורך קבלת הפיצויים. ההוראות המורכבות החדשות רק מדגישות את היתרונות של תביעת פיצויים במסלול האדום לבעלי עסקים ביישובי הספר וביישובים שפונו.

עד עתה, היו שלושה מסלולי פיצויים עיקריים:

  1. מסלול אדום לתביעת פיצויים באופן מלא – אשר מתאפשר רק לבעלי עסקים ביישובי הספר לרבות ביישובים שפונו לפי החלטות הממשלה, היכולים לבחור בתביעה לפיצויים מלאים בגין הנזקים שנגרמו להם עקב המלחמה במסלול האדום, או לבחור באחד המסלולים האחרים לתביעות פיצויים.

    מסלול זה אינו מוגבל בתקופה, בתקרה או בסוגי ראשי הנזק לפיצויים. אלא, רק בהיקף המגבלות המוטלות על יישוב הספר בו נמצא העסק בהתאם לקבוע בתקנות מס רכוש וקרן הפיצויים.

  2. מסלול ירוק – הוצאות מזכות – אשר מאפשר השתתפות חלקית בהוצאות העסק לרבות ב- 75% מהוצאות השכר שלו, לבעלי עסקים ביישובים בכל המדינה אשר יכולים לתבוע פיצויים לפי מסלול זה עקב נזקי המלחמה.  

    חוק הסיוע אשר הגדיר את מסלול הוצאות מזכות הוארך עד ליום 31.12.2023, כאשר השינוי העיקרי בנוסחו המוארך היה כי התביעה תוגש באופן דו-חודשי לכל העסקים, לחודשים נובמבר-דצמבר כתביעה אחת.  

  3. מסלולים ירוקים לאזור המיוחד - מסלול מחזורים ומסלול שכ"ע  - אשר מאפשרים רק לבעלי עסקים באזור המיוחד שהוגדר לטווח של 40 ק"מ מרצועת עזה, לטווח של 9 ק"מ מגבול לבנון והוא כולל את יישובי רמת הגולן. בעלי העסקים באזור זה יכולים לתבוע פיצויים לפי מסלול מחזורים או לפי מסלול שכר.

    מסלולים אלו נקבעו לנזקים בגין חודש אוקטובר בלבד.


ביום 16.1.2024 האריכה ועדת הכספים של הכנסת את תוקף התקנות לגבי האזור המיוחד, כאשר השינויים העיקריים שנערכו בהן, הן:

  1. נעשתה חלוקה בין יישובים שנכללו באזור המיוחד בדרום (רשימה שלהם מצויה בתוספת השנייה לתקנות) (להלן: "אזור שלא נפגע בדצמבר"),

    לבין יישובים באזור המיוחד בצפון (רשימה שלהם מצויה בתוספת הרביעית לתקנות) בתוספת יישובים שפונו לפי החלטות הממשלה (נספח ד' להוראת הביצוע) (להלן: "אזור שנפגע בדצמבר").

  2. התביעה תוגש לחודשים נובמבר – דצמבר 2023 ביחד.

  3. מסלול שכר יחול לגבי חודשים נובמבר-דצמבר רק לגבי עסקים ביישובים באזור שנפגע בדצמבר.

    ולגבי עסקים ביישובים באזור שלא נפגע בדצמבר הוא יחול רק לגבי חודש נובמבר.

  4. מסלול מחזורים – יחול לגבי חודשים נובמבר-דצמבר רק ביישובים באזור שנפגע בדצמבר, עד תקרה של 5 מיליון ₪ (לשני החודשים).

    ולגבי יישובים באזור שלא נפגע בדצמבר הפיצוי יהיה לפי נוסחת הפיצוי במסלול מחזורים כפול 75%, ולא יותר מ- 2.5 מיליון ₪ בתוספת סכום התקרה במסלול הוצאות מזכות לפי היקף מחזור הניזוק.

  5. מסלול חקלאות – יחול לגבי חודשים נובמבר-דצמבר רק ביישובים באזור שנפגע בדצמבר, עד תקרה בסך של 6 מיליון ₪ (לשני החודשים).

    ולגבי יישובים באזור שלא נפגע בדצמבר עד תקרה בסך של 3 מיליון ₪.

  6. מסלול קבלן ביצוע – יחול לגבי חודשים נובמבר-דצמבר רק ביישובים באזור שנפגע בדצמבר, עד תקרה בסך של 5 מיליון ₪.

    ולגבי יישובים באזור שלא נפגע בדצמבר הוא יחול רק עד תקרה בסך 2.5 מיליון ₪ בתוספת סכום התקרה הרלבנטית במסלול הוצאות מזכות.


ההוראות שנקבעו כאמור, מדגישות את הכדאיות של בעלי עסקים ביישובי ספר וביישובים שפונו לבחור להגיש את התביעות שלהם במסלול האדום, לקבלת פיצוי מלא על כל הנזקים שנגרמו להם עקב המלחמה, ללא הגבלת תקופה, ללא הגבלת תקרת פיצוי ויתרונות נוספים, הגם שטיפול בתביעה כזו צפוי להיות מורכב וארוך כך שיידרש ייצוג של עו"ד לפי החקיקה הרלבנטית למסלול האדום.

לפרטים והסברים נוספים כאן.

‹ חזרה