מיסים ועסקים בע"מ. רמי אריה, עורך דין ורואה חשבון. דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס עמית גרוס ושות
true

מדורים מקצועיים

מס הכנסה

מאמרים - מס הכנסה

הרחבת השימוש בסעיף 20 - באמצעות חשבונית עצמית

רמי אריה, עו"ד רו"ח  |  09.02.2022

קיזוז חיוב במע"מ באמצעות חשבונית עצמית

רמי אריה, עו"ד רו"ח

 

סוף סוף פורסמה הוראת נוהל מסודרת בקשר לעוסקים הזכאים להוציא חשבונית עצמית במקום המוכר או נותן השירות, ובכך לחסוך למוכר הוצאת חשבונית מס רגילה ולשלם את המע"מ בגינה, ולהמתין להחזר המע"מ בגין אותה חשבונית. סעיף זה מופעל רק לבקשת העוסק, אשר תוגש למנהל המע"מ לאישור.

ביום 3.2.2022 הופץ נוהל של רשות המיסים בנושא קריטריונים להחלת סעיף 20 לחוק מע"מ, אשר במסגרתו פורטו הקריטריונים השונים לפיהם ניתן להחיל את סעיף 20 לחוק, והמקרים בהם אין להחיל את הסעיף.

סעיף 20 הוא חריג לכלל הקבוע בסעיף 16 לחוק מע"מ, לפיו המוכר או נותן השירות יוציא חשבונית מס וישלם את המס בגין העסקה.

במסגרת הוראת תאמ"ו (תדריך אגף המכס ומע"מ), נקבעו קריטריונים להחלת סעיף 20 לחוק מע"מ גם במקרים בהם אין קרבה משפחתית בין הצדדים, בין היתר, כדלקמן:

1.  קרבה בבעלויות בין הצדדים לעסקה – העברת נכס לשותפות ע"י מקימיה או ע"י מצטרף לשותפות, העברת נכס משותפות לשותפים שהיו בה או לשותף יוצא, העברת נכס משותפות לחברה, חברה המבקשת לקבל על עצמה את חובת הדיווח ותשלום המס במקום העוסק העצמאי (אגב סגירת תיק אישי במע"מ במקרה בו העצמאי נרשם כחברה), חברה נעברת מבקשת לקבל על עצמה את חובת הדיווח ותשלום המס במקום החברה המעבירה את כלל נכסיה.

2.  קרבה משפחתית בין הצדדים לעסקה – העברת העסק במלואו מ-"עוסק" לקרוב משפחתו. ("קרוב": בן/בת זוג, אח/ות, הורה, הורי הורה ובן/בת זוג של אחד מאלה).

3.  מניעת נזק לקופה הציבורית – כשקיים חשש סביר לכך שהמוכר/נותן השירות לא ישלם את המס. החשש הסביר ייבחן ע"פ מאזן הסתברויות, בין היתר, התנהלות העוסק בעבר, שווי העסקה לעומת מחזור העסקאות של העוסק, הליכי חדלות פרעון ועוד.

4. מורכבות העסקה לאור ריבוי יוצא דופן של מספר צדדים לעסקה – לצרכי יעילות.

5. עידוד הכנסת הון זר למדינה – במקרים בהם משקיעי חוץ רוכשים נכסים של חברות בישראל, חובת תשלום המס תחול על משקיעי החוץ.

6.  מקרים חריגים – בהתאם להחלטת סמנכ"ל/ית בכיר/ה לאכיפת הגבייה, בצירוף המלצה מנומקת של הממונה האזורי.

בנוסף, הוראת הנוהל מתייחסת למקרים בהם אין להחיל את סעיף 20 לחוק מע"מ, בין היתר, כדלקמן:

1.   כאשר המוכר/הקונה מצוי בהליכי חדלות פירעון . זאת, מאחר וסעיף 18 לחוק מע"מ קובע הסדר ספציפי לפיו על בעל התפקיד לשלם את המס החל בעסקה – במקום העוסק.

2.  כאשר לקונה חובות באחד ממערכי המס ברשות המיסים . זאת, על מנת שלא לסכל את האפשרות לגבות את חובות הקונה מתוך מס התשומות לו הוא זכאי.

3.  לא תאושר בקשה להחיל בדיעבד את הוראות סעיף 20 לחוק.

אנחנו מברכים על התנאים המרחיבים והמקלים שנקבעו להפעלת סעיף 20 לחוק מע"מ כאמור, ומציעים לכל המבצעים עסקאות, שהקריטריונים לעיל מתאימים להם, לרבות עסקאות במכר זכויות במקרקעין, מכר טובין מוחשיים או לא מוחשיים (מוניטין) ועוד, לעשות שימוש בנוהל זה, אשר חוסך את ההתחשבנות מול מע"מ, בין המוכר לבין הקונה.

 

לקריאת הוראת הנוהל - לחץ כאן

 

 

 

‹ חזרה