מיסים ועסקים בע"מ. רמי אריה, עורך דין ורואה חשבון. דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס עמית גרוס ושות
true

מדורים מקצועיים

מס הכנסה

מאמרים - מס הכנסה

מגיעות נקודות זיכוי לעובדים מאריתריאה

רמי אריה, עו"ד ורו"ח  |  31.10.2016

מגיעות נקודות זיכוי לעובדים מאריתריאה

רמי אריה, עו"ד ורו"ח

בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו קובע כי יש לתת נקודות זיכוי מס לעובדים אשר הגיעו לישראל מאריתריאה ומחזיקים באשרת שהייה מסוג 2(א)(5), היות ויש לראותם כשוהים ומועסקים כדין בישראל ועל כן הם זכאים לקבל נקודות זיכוי.

כך פסק בית המשפט בעניין עומר הנדסה ובניה (ע"מ 8363-10-14 עומר הנדסה ובניה (1986) בע"מ נגד פקיד שומה תל אביב 5, ניתן ביום 27.9.2016).

החברה העסיקה, בין היתר, עובדים שהגיעו לישראל מאריתריאה. העובדים המועסקים החזיקו באשרות שהייה זמניות מכוח הוראות סעיף 2(א)(5) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב – 1952, המהוות אישור מסוג 2(א)(5). היה מוסכם על הצדדים כי העובדים עונים על הגדרת "תושב חוץ" כמשמעותו של מושג זה בסעיף 1 לפקודת מס הכנסה.

החברה זיכתה את העובדים המועסקים ב - 2.25 נקודות זיכוי בהתאם לכללי מס הכנסה (נקודות זיכוי לתושב חוץ זכאי), התשס"ג – 2003. פקיד השומה התנגד להענקת נקודות הזיכוי ומכאן הערעור.

סעיף 69 לפקודת מס הכנסה מסמיך את שר האוצר לקבוע כללים לעניין ניכויים וזיכויים שיותרו ליחיד שאינו תושב ישראל. בהתאם, בשנת 2007  קבע שר האוצר את כללי מס הכנסה הקובעים כדלקמן:    "תושב חוץ זכאי" – יחיד תושב חוץ שהתקיימו בו כל אלה:

(1) שהייתו בישראל או באזור והעסקתו בישראל או באזור מותרות על פי דין;

(2) הוא אינו "מומחה חוץ" או "מרצה אורח" כהגדרתם בתקנות ניכוי הוצאות שהייה;

...

2. (א) בחישוב המס על הכנסה של תושב חוץ זכאי, לפי סעיף 2 (1) או (2) לפקודה, יובאו בחשבון 2.25 נקודות זיכוי".

אין חולק כי כל אחד מהעובדים המועסקים מחזיק באשרת שהיה זמנית מסוג 2(א)(5), ומשכך, ניתן לקבוע כי שהייתם של העובדים המועסקים בישראל היא בהתאם לחוק הכניסה לישראל  ועל כן מותרת על פי דין.

אשרת שהייה מסוג 2(א)(5), בה החזיקו העובדים המועסקים, אינה מנויה בתקנות הכניסה לישראל, תשל"ד – 1974, כאשרה המתירה עבודה בישראל, אולם אין מצוין בה שהמחזיק בה אינו רשאי לעבוד אלא רק שהיא אינה מהווה אישור עבודה.

אין בנוסח אשרה זו כדי לשלול את זכותו היסודית של כל אדם לעבוד לפרנסתו ולמחייתו, זכות הנגזרת מחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, אשר תחולתו אינה נסוגה מפני מי שאינו אזרח ישראל או תושב ישראל. לעניין זה יפים דבריה של כבוד השופטת א' פרוקצי'ה בבג"צ 11437/05 קו לעובד ואח' נ'  משרד הפנים ואח' (13.4.2011).

לעניין החלטת הממשלה, כבר מצא בית המשפט בע"מ 8339-01-15 כלי ניקה.י. בע"מ נ' פקיד שומה תל אביב 5, כי:

" במצב דברים בו נוכח החלטת הממשלה שלא לאכוף את איסור העסקתם (סעיף 5ב להחלטת ממשלה מספר 3936 מיום 11.12.2011), נמנע מהשוהים בישראל שהגיעו מאריתריאה ומסודן לברר בבית המשפט את טענותיהם נגד איסור העסקתם, ובהתחשב בזכות היסודית של כל אדם לעבוד לפרנסתו, אין אלא לראות בהחלטת הממשלה "אישור קבוצתי זמני" להעסקת השוהים בישראל שהגיעו מאריתריאה ומסודן."

החלטת הממשלה מהווה "אישור קבוצתי זמני" לעבוד בישראל, כך שהעסקתם של השוהים בישראל, אשר הגיעו מאריתריאה היא כדין ולו לצורך פרשנות כללי מס הכנסה ובחינת זכאותם של אלו לנקודות זיכוי מכוח אותם כללים.

לאור כל האמור לעיל, לצורך הענקת נקודות הזיכוי על פי כללי מס הכנסה, נקבע כי יש לראות בעובדים המועסקים כמי ששוהים ומועסקים כדין בישראל ועל כן זכאים לקבל את נקודות הזיכוי שבמחלוקת. זאת עד תיקון כללי מס אלו לגבי תושב חוץ זכאי מיום 1.1.2014 ואילך.

 

 

 

‹ חזרה