מיסים ועסקים בע"מ. רמי אריה, עורך דין ורואה חשבון. דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס עמית גרוס ושות
true

מדורים מקצועיים

מס הכנסה

מאמרים - מס הכנסה

הפקדה לקופת גמל עבור עובד ששכרו משתנה מדי חודש

עמוס הלפרין, עו"ד  |  18.08.2015

הפקדה לקופת גמל עבור עובד ששכרו משתנה מדי חודש

עמוס הלפרין, עו"ד

שורה של הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה ענפיים כלליים מטילים על מעסיקים ועובדים במשק חובה לבצע הפקדות פנסיוניות, בשיעורים (אחוזים) קבועים משכר העובד(1).

ההסדר הנפוץ ביותר שהנו בבחינת "ברירת מחדל" הוא צו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק(2) (להלן: "צו ההרחבה') אשר נכנס לתוקף בינואר 2008. צו זה הביא לשינוי רחב היקף בתנאי עבודתם של עובדים רבים במשק בהטילו חובת הפקדה כללית מינימלית על כל העובדים והמעסיקים במשק. שיעור ההפקדות על פי צו ההרחבה, החל מ- 1/1/2014 כולל 5.5% המנוכים משכרו של העובד עבור תגמולים, 6% תגמולי מעסיק ו- 6% פיצויים המשולמים על ידי המעסיק. 

השכר המבוטח – סעיף 6 לצו ההרחבה קובע כי השכר המבוטח יהא שכר העובד, ורכיביו כמשמעם בחוק ובתקנות פיצויי פיטורים. תקרת השכר המבוטח תעמוד על השכר המשולם לעובד, או השכר הממוצע במשק, לפי הנמוך.

מכאן שחובת המעסיק הנה לשלם את ההפקדות בהתאם לשכר המשולם לעובד בפועל מדי חודש בחודשו. שכר זה כולל גם תשלומים שדינם כדין שכר עבודה כגון דמי מחלה, דמי חופשה ומקדמה על חשבון דמי מילואים(3). 

בעתות בהן אין המעביד מחויב בתשלום לעובד, אין חובה להפקיד עבורו לקופות גמל, למעט במקרים בהם חל הסדר מיטיב או מקרים בהם קבע המחוקק חובה להמשיך בביצוע ההפקדות {למשל במהלך  חופשת לידה ושמירת הריון בתנאים הקבועים בחוק(4)}.

(1) למשל צוו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף בתעשייה מיום 7/5/2006

(2) הצו הראשון פורסם ב - י״פ התשס״ח, עמ' 1736 ובהמשך פורסם צו נוסף ביום 27/9/2011 בי"פ התשע"א מס' 6302.

(3) לענין זה ר' סעיף 17 לחוק חופשה שנתית, התשי"א 1951, סעיף 7 לחוק דמי מחלה, התשל"ו 1976, סעיף 283 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשנ"ה 1995.

(4) סעיף 7א לחוק עבודת נשים, התשי"ד 1954 והתקנות שהותקנו מכוחו.

 

הכותב – עו"ד ב"כל עובד" מבית חשבים ה.פ.ס מידע עסקי בע"מ.

אין במידע המופיע באתר "כל עובד" או בשירות הניתן למנויי האתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי  ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

 

‹ חזרה