מיסים ועסקים בע"מ. רמי אריה, עורך דין ורואה חשבון. דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס עמית גרוס ושות
true

מדורים מקצועיים

פיצויי מס רכוש ונזקי מלחמה

פסק דין חשוב ומאיר עיניים, המתייחס לפגיעה בעסקים בימי מלחמה

רמי אריה, עו"ד ורו"ח  |  03.03.2015

פסק דין חשוב ומאיר עיניים, המתייחס לפגיעה בעסקים בימי מלחמה

רמי אריה, עו"ד ורו"ח

בהמשך לפסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב מיום 8.1.2015 בעניין החברה הקבלנית עדירן פיורה אשר יוצגה על ידי משרדנו , פורסם היום (3.3.2015) מאמר מקיף בנושא של צבי הראל, הכתב המשפטי של עיתון " ישראל היום ", הפותח במילים הבאות:

פסק דין חשוב ומאיר עיניים, המתייחס לפגיעה בעסקים בימי מלחמה, ניתן לאחרונה על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב. במקרה זה נעשה צדק עם חברת בנייה שתבעה פיצויים על ירידת ערך דירות בשל מלחמת לבנון השנייה, אולם באיחור של יותר משמונה שנים. 

על "צדק מאוחר" אמר פעם השופט (בדימוס) אליעזר גולדברג, ששימש נציב תלונות הציבור על שופטים, כי "הוא צדק נכה". מדובר בתביעה שהגישה חברת עדירן פיורה השקעות, הבונה דירות בנהריה. ערב מלחמת לבנון השנייה, שפרצה ב־12 ביולי 2006, בנתה החברה בעיר ארבעה בניינים ועד לפרוץ המלחמה הצליחה למכור 13 דירות ונותרו ברשותה 30 דירות נוספות.

"חטפתי סטירה על סטירה" 

במהלך המלחמה, שנמשכה עד 14 באוגוסט 2006, הופסקה הבנייה עקב נפילת טילים רבים על העיר וסביבתה. הפסקת הפעילות נמשכה זמן מה גם לאחר תום המלחמה. שאר הדירות נמכרו על פני תקופה של כשנתיים. מנהל החברה, ארז אריאל פנחס, העיד בתיק כי "חטפתי סטירה על סטירה". השפעת המלחמה הייתה קיצונית ברמת הביקושים וברמת הנכונות של הרוכשים הפוטנציאליים לשלם את המחיר שהיה ערב המלחמה".

כחצי שנה לאחר תום המלחמה (בדצמבר 2006) הגישה החברה תביעת פיצויים למנהל מס רכוש הפועל מטעם רשות המסים. פרקליט החברה, עו"ד ורו"ח רמי אריה, טען לשני סוגי נזק: הראשון, שהחברה נאלצה למכור את שאר הדירות במחירים נמוכים בהשוואה למחירים שהיה אפשר להשיג לפני המלחמה. השמאי מטעם החברה העריך את הנזק שלה בכ־2.8 מיליון שקלים. הרכיב השני של הנזק הנטען היה הוצאות עקיפות שנגרמו לחברה עקב התארכות פעילות הבנייה והמכירות. 

כאן תבעה החברה 583 אלף שקלים. אכזבתה של החברה בתחנתה הראשונה - מנהל מס רכוש, הייתה גדולה: נפסק לה בגין אובדן רווחים פיצוי זעום בסך 16 אלף שקלים בלבד. עם זאת, הסחבת בשלב זה של ההליך לא הייתה דרמטית ונמשכה תשעה חודשים לאחר הגשת התביעה.

הסחבת השערורייתית וגרירת הרגליים בתיק היו בתחנה הבאה - בוועדת הערר באזור תל אביב הפועלת מטעם משרד המשפטים. הערר הוגש באוקטובר 2007 ואילו החלטת ועדת הערר ניתנה רק כעבור כשבע שנים, במארס 2014. הוועדה הסכימה לטענתו של עו"ד אריה, שטען כי הייתה ירידת ערך של מחירי הדירות, אולם לדעתה, מדובר בשיעור של 6% שאינו מצדיק פיצוי ונמצא בתוך גבולות הסטייה מהערכת השמאי. עוד קבעה הוועדה כי לא הוכח קשר סיבתי בין ירידת המחיר למלחמה וייתכן שהיו סיבות אחרות לירידה. החברה פוצתה בסכום של כ־350 אלף שקלים בשל הוצאות המימון.

תחנתה הבאה של החברה במסעה הארוך והמייגע הייתה אולמו של השופט המחוזי הרי קירש מתל אביב. השופט החליט לפצות את החברה בסכום של 1.2 מיליון שקלים עבור ירידת ערך של 19 דירות שנמכרו בתוך שנה מתום המלחמה (11 דירות נוספות נמכרו לאחר יותר משנה מתום המלחמה). לשבחו של השופט ייאמר כי פעל בזריזות: מועד הישיבה באולמו היה באמצע נובמבר 2014 ואילו פסק הדין ניתן כעבור פחות מחודשיים. 

בפסק הדין מתח השופט קירש ביקורת על ועדת הערר וקבע, כי בפני חבריה הייתה עדות עקבית ובלתי נסתרת, שלפיה במקרה הנדון המחירים בנהריה אכן הושפעו מהמלחמה ולא אובחן כל גורם ספציפי אחר שהיה יכול להסביר את השינוי בשווי הדירות. 

"רף הוכחה גבוה מדי"

כמו כן מתח השופט ביקורת על הוועדה בנושא אחר. לדעתו, הוועדה הציבה רף הוכחה גבוה מדי, אם לא בלתי אפשרי. וכך כתב: "אין לדרוש כי כל אזרח שניזוק נזק עקיף ביישוב ספר, בעיתות מלחמה, להציג בפני המנהל (מס רכוש) או בפני הוועדה ניתוח מקרו ומיקרו כלכלי מקיף וממצה על מנת להראות כי נזקו נגרם דווקא כתוצאה מהמלחמה". בתוצאה הסופית פסק השופט, כי יהיה זה נכון להגביל את הפיצוי בגין ירידת ערך הדירות רק לאותן דירות שנמכרו עד שנה מתום המלחמה.

תקועים בגלגלי הביורוקרטיה: כך מתעכבים פיצויי המלחמה יותר מ־8 שנים

במשרד המשפטים מודים: "קשיים בפעילות ועדת הערר"

איך בעצם קרה שפיצויים על נזקי לבנון השנייה התעכבו במשך יותר משמונה שנים? עו"ד רמי אריה ניסה לברר את העניין והגיש תלונה למשרד המשפטים כנגד פעילות ועדת הערר באזור ירושלים. 

מדובר, כאמור, בוועדה הפועלת מטעם משרד המשפטים ומטפלת בערעורים על החלטות מנהל מס רכוש (רשות המסים). בינואר פנה עו"ד אריה למשרד המשפטים והתלונן כי ועדת הערר באזור ירושלים אינה פועלת זה תקופה ארוכה. פנייתו של עו"ד אריה הייתה לאחר פנייה קודמת של פורום המסים בלשכת עורכי הדין באותו נושא בעייתי למשרד המשפטים.

יצוין כי ועדת הערר באזור ירושלים טיפלה גם בערעורים שהגישו בעלי עסקים בצפון הארץ שנפגעו בעקבות מלחמת לבנון השנייה. הסיבה לכך: בצפון לא פעלה בעבר ועדת הערר.

במכתבו למשרד המשפטים קבל עו"ד אריה כי לקוחות משרדו, שנפגעו קשות ממלחמת לבנון השנייה, " עומדים חסרי אונים וחסרי פיצוי לפי חוק מס רכוש וקרן הפיצויים במשך למעלה משבע שנים. וזאת, בשל העובדה כי ועדת הערר לאזור ירושלים אינה פועלת כסדרה זה תקופה ארוכה ומשותקת לחלוטין מתחילת שנת 2013. לצערנו, בהיעדר ועדת ערר לאזור ירושלים, מרשינו עומדים חסרי אונים כנגד קיפוח ועינוי הדין הנגרם להם, למרות הוראות חוק מפורשות ".

עו"ד אריה שיגר העתקים ממכתב התלונה לגורמים בכירים במשרד המשפטים, ובהם היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, ומנהל רשות המסים, עו"ד ורו"ח משה אשר. מכתב התשובה שהוא קיבל מעו"ד שירה שגיא ממשרד המשפטים, מהווה למעשה הודאה בכך שוועדת הערר אינה מתפקדת. וכך כתבה לו עו"ד שגיא: " לא חסרים חברים בהרכב הוועדה במחוז ירושלים, אולם התעוררו קשיים אחרים בפעילות הוועדה. אנו פועלים לטיפול בקשיים אלה, וזאת נוסף על צעדים שננקטים לשם עיבוי מערך הוועדות, וכל זאת לשם שיפור השירות שניתן לציבור ". 

לצפייה בכתבה המלאה בעיתון ישראל היום לחץ/י כאן.

 

 

 

 

‹ חזרה