מיסים ועסקים בע"מ. רמי אריה, עורך דין ורואה חשבון. דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס עמית גרוס ושות
true

מדורים מקצועיים

דיני עבודה

הטבות סוצייאליות

האם עובד, שנעדר בשל מזג האוויר, זכאי לשכר ?

המחלקה המשפטית "כל עובד" מבית "חשבים"  |  29.12.2013

האם עובד, שנעדר בשל מזג האוויר, זכאי לשכר ?

המחלקה המשפטית "כל עובד" מבית "חשבים"

אומנם החורף בישראל אינו קשה במיוחד, אך לעיתים די ביום אחד של שלג או סערה המלווה בגשמים חזקים, כדי לנטרל כמעט מדינה שלמה.

עולה השאלה, האם חלה חובה על מעביד לשלם שכר עבודה לעובד, שנעדר בשל נסיבות הקשורות לתנאי מזג האוויר ?

בחוקי העבודה אין התייחסות למקרים של הפסקות בעבודה או של היעדרות מעבודה, כתוצאה ממזג האוויר, כגון: שלג, או כתוצאה ממצבים אחרים שמוגדרים כ"כוח עליון".

הדין הוא, כי עובד שנעדר מעבודתו אינו זכאי לשכר עבודה, אלא אם כן היעדרות זו והתשלום בעדה מוסדרים בחוק (כגון: מחלה, חופשה וכו'), בהסכמים קיבוציים, בצווי הרחבה או בחוזה אישי. עם זאת, ההלכה היא, כי עובד יהיה זכאי לשכרו, גם אם הוא לא עבד בפועל, אך הוא התייצב לעבודה, והוא מוכן ומזומן לעבוד והמעביד מיוזמתו לא סיפק לו עבודה.

במקרה של היעדרות מהעבודה עקב פגעי מזג אוויר, או כאשר לא ניתן לבצע את העבודה בשל כך - אין מדובר במצב, שבו המעביד מונע באופן חד-צדדי מן העובד לעבוד [ואם הוא מונע - אכן יחויב המעביד, כאמור], אלא מדובר במצב, שבו נמנע מהעובדים ומהמעביד כאחד להגיע לעבודה, או לבצעה עקב "כוח עליון".

לפיכך, ובהיעדר כל הוראה חוקית - מעביד אינו מחויב בתשלום שכר עבודה בעד היעדרות עקב מזג האוויר, אלא אם כן קיים הסדר אחר, המעוגן בהסכם קיבוצי, בצו הרחבה או בחוזה אישי.

כך למשל, ההסכם הקיבוצי בענף הבניה קובע לעניין זה, בין היתר, כי אם יצאו העובדים לעבודה וירד גשם או התחוללה סופת חול, יקבלו העובדים תשלום בעבור 4 שעות עבודה. במקרה זה, אם לא התחילו העובדים בעבודה, רשאי הקבלן לדרוש מהעובדים להישאר במקום העבודה עד 3 שעות (דהיינו עד 10.00 בבוקר) ועליו לדאוג למקום מוגן מפני חדירת גשם וסופות. לא דאג הקבלן כאמור, רשאי העובד, לאחר מתן הודעה מוקדמת,לעזוב את מקום העבודה וישולם לו עבור 4 שעות, כאילו היה בעבודה.

בנוסף, בהתאם להודעות שפרסמה נציבות שירות המדינה ביחס להיעדרות עובדי מדינה בשל תנאי מזג האוויר בין ה- 12.12.2013 ל- 16.12.2013, העובד יוכל לבחור בין זקיפת מחצית יום עבודה על חשבון חופשתו השנתית או ניכוי שכר, המחצית השנייה תהיה היעדרות מאושרת (יחסית לחלקיות ההעסקה). עובדים שהופיעו לעבודה באיחור או סיימו מוקדם מהרגיל, עד 7 שעות ביום זה, יש לראותם כאילו הופיעו כסדרם (שעות אלה לא יבואו במניין שעות נוספות). לגבי ה- 17.12.2013 הוחלט, כי יוחל יום עבודה מקוצר, קרי עובד שיגיע עד השעה 10:00 בבוקר ויעבוד לפחות עד השעה 15:30 יחשב לו הדבר כיום עבודה מלא. מי שזכאי להפחתה בשעות העבודה, יהיה זכאי להם גם על פי ההסדר הנוכחי.

בהתאם לאמור, כאשר לא קיים הסדר לתשלום בעד היעדרות כאמור, הרי, בתנאים מסוימים, יוכל המעביד לזקוף את היום הנידון על חשבון החופשה השנתית של העובדים, בכפוף לדרישות הקבועות בחוק. בהיעדר אפשרות כזו - רצוי להגיע להסדר המניח את דעת שני הצדדים.

יצוין, כי בהתאם לחוזר משרד הכלכלה (התמ"ת), במקרה בו עובד התייצב במקום העבודה ורק אז המעסיק החליט להשבית את העבודה, העובד זכאי למלוא שכרו עבור יום העבודה ללא ניכוי מיתרת ימי חופשתו.

 

 

 

 

 

 

‹ חזרה