מיסים ועסקים בע"מ. רמי אריה, עורך דין ורואה חשבון. דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס עמית גרוס ושות
true

מדורים מקצועיים

מיסוי מקרקעין

כללים ומאמרים במיסוי מקרקעין

מהפכה בנוהל ערר על שומת מיסוי מקרקעין

21.02.2012

מהפכה בנוהל ערר על שומת מיסוי מקרקעין

רמי אריה, עו"ד רו"ח

ביום 14.2.2012 הגישה הממשלה לכנסת הצעת חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (תיקון מס' 73) (בית דין לעררים), התשע"ב- 2012, לפיה יבוטלו "ועדות הערר מס שבח" שדנו עד היום בעררים על שומות מנהלי מיסוי מקרקעין ובמקומם יישבו בערערים אלו רק שופטים מקצועיים מבית המשפט המחוזי, בהרכב של דן יחיד, במקום הרכב של שלושה כפי שהיה עד היום.

בחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 (להלן: "החוק"), קובע סעיף 88 כנוסחו היום, כי על החלטת המנהל בהשגה על הודעת שומה ניתן לערור לוועדת ערר. בהצעת החוק מוסבר, במהלך השנים שבהן פועלות וועדות הערר, נשמעה ביקורת רבה על הרכב הוועדות ועל אופן התנהלות הדיונים בהם.

ערעורים על החלטת פקיד השומה לפי סעיף 152(ב) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן: "פקודת מס הכנסה"), נדונים לפני דן יחיד בבית משפט מחוזי, בהתאם להוראות סעיף 154 לפקודת מס הכנסה. כך גם ערעורים על החלטות מנהל מע"מ לפי סעיף 83 לחוק מס ערך מוסף.

מוצע כי באופן דומה, הואיל והסוגיות הנדונות לפני ועדת הערר דומות במורכבותן לסוגיות הנדונות לפני בית המשפט המחוזי בפני שופט מין המניין כדן יחיד בענייני מס הכנסה ומסך ערך מוסף, ייקבע כי עררים לפי חוק מיסוי מקרקעין יידונו אף הם לפני הרכב דומה.

על כן, מוצע לשנות את הרכב ועדת הערר, כך שלא תהיה מורכבת משלושה, אלא מדן יחיד שהוא שופט מכהן של בית משפט מחוזי, ולדרישת הנהלת בתי המשפט גם שופט בדימוס של בית משפט כאמור. בהתאמה לכך, מוצע לשנות את שם הוועדה ואת כל ההפניות אליה בחוק מ-"וועדת ערר" ל"בית דין לעררים".

זכות הערעור על החלטת בית הדין לעררים תהיה בזכות לבית המשפט בעליון, בהתאם להוראות חוק בתי המשפט.

מוצע לקבוע הוראת מעבר שתקבע, כי ערר תלוי ועומד ערב תחילתו של חוק זה לפני ועדת ערר שמונתה לפי סעיף 89 לחוק העיקרי כנוסחו ערב תחילתו של חוק זה ושבעלי הדין טרם החלו להציג בו את ראיותיהם, יועבר לבית הדין לעררים כמוצע בחוק זה. במקרה כזה, יהיה בית הדין לעררים רשאי להמשיך לדון בערר מן השלב שאליו הגיעה ועדת הערר.

לעומת זאת, במקרה שבו החלו בעלי הדין להציג את ראיותיהם בערר לפני ועדת הערר קודם לתחילתו של חוק זה, תמשיך ועדת הערר לדון בערר לפי הוראות החוק העיקרי כנוסחן ערב תחילתו של חוק זה.

‹ חזרה