מיסים ועסקים בע"מ. רמי אריה, עורך דין ורואה חשבון. דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס עמית גרוס ושות
true

מדורים מקצועיים

מיסוי מקרקעין

כללים ומאמרים במיסוי מקרקעין

הטיפול בבקשה לחישוב מס השבח בדרך של פריסה

28.02.2011

 

 

הטיפול בבקשה לחישוב מס השבח בדרך של פריסה

הוראת ביצוע מיסוי מקרקעין מס' 4/2011

רשות המסים בישראל

 

ביום 15.2.2011, פרסמה רשות המסים בישראל ה"ב מיסוי מקרקעין מס' 4/2011  הבאה לשנות את הוראת ביצוע 12/89 ולקבוע כי כל בקשה לפריסת מס השבח כולל בקשה שהוגשה לאחר תום שנת המס תטופל לראשונה אצל מנהל מיסוי מקרקעין כפי שיפורט להלן:

כללי

בהוראות סעיף 48ב' לחוק מיסוי מקרקעין התשכ"ג-1963 (להלן: "החוק") רואים את השבח כחלק מההכנסה החייבת במס הכנסה וזאת לעניין שיעורי המס והזיכויים ממנו לבד. בנוסף נקבע, כי המס המשתלם על פי החוק מהווה מקדמה על חשבון מס הכנסה.

 

סעיף 48א(ה) לחוק מאפשר למוכר לבקש כי חישוב המס על השבח הריאלי יבוצע על דרך של פריסה. הפריסה כאמור מאפשרת למוכר "לנצל" שיעורי מס נמוכים ו/או נקודות זיכוי שלא נוצלו במהלך שנות הפריסה.

 

תיקון מספר 42 לחוק, בתחולה מיום 1.1.98, לעניין חישוב המס בפריסה, השווה את הוראות החוק ופקודת מס הכנסה (נוסח  חדש), התשכ"א-1961 (להלן:"הפקודה"). מטרת התיקון הייתה כבר בשלב המקדמה המס לתשלום במיסוי מקרקעין יהיה קרוב ככל האפשר למס הסופי שיחול על הנישום במס הכנסה לאחר חישוב המס על כלל הכנסתו החייבת.

 

בהוראת ביצוע מיסוי מקרקעין מס' 12/89 נקבע כי כאשר נישום מבקש פריסה של השבח לאחר תום שנת המס שבה נעשתה המכירה עליו לפנות לפקיד השומה. הוראה זו נקבעה טרם תיקון 42 לחוק עת הפריסה במס שבח לא תאמה את חישוב המס הסופי בפריסה על פי הוראות הפקודה.

 

היום, הוראות הפריסה שבחוק זהות להוראות הפריסה שבפקודה כך, שגם אם חישוב המס בפריסה, יתבצע במס שבח לאחר תום שנת המס שבה הייתה המכירה- חישוב זה יביא לתוצאת מס זהה או קרובה למס הסופי שיחול על הנישום בגין כל הכנסותיו לרבות השבח.

 

ה"ב זו, הבאה לשנות את הוראת ביצוע 12/89 ולקבוע כי כל בקשה לפריסת מס השבח כולל בקשה שהוגשה לאחר תום שנת המס תטופל לראשונה אצל מנהל מיסוי מקרקעין. מהלך זה ייתן פתרון גם למקרים בהם השבח הסופי נקבע על פי החוק לאחר מספר רב של שנים ולאחר דיונים בהשגה, ערר וערעור לביהמ"ש העליון כאשר מנגד שומת מס הכנסה לאותה שנה בה בוצעה העסקה במקרקעין התיישנה זה מכבר.

 

הנחיות לפעולה:

1.                   כל בקשה לפריסת מס השבח כולל בקשה שהוגשה לאחר תום שנת המס תטופל לראשונה אצל מנהל מיסוי מקרקעין אשר יערוך חישוב מפורט של  השבח והמס בדרך של פריסה עפ"י הוראות החוק, הכול בכפוף לתקופת התיישנות לפי סעיף 85 לחוק.

2.                   הוגשה לראשונה בקשה לפריסת מס השבח לפקיד השומה, יעביר זה את הבקשה למשרד מיסוי מקרקעין הרלוונטי, אשר יערוך את חישוב השבח בדרך של פריסה. לאחר עריכת השומה ע"י משר מסמ"ק האזורי יעביר עורך השומה דיווח לפקיד השומה על עריכת השומה, על מנת שפקיד השומה יתקן את הדיווחים במרשמיו.

3.                   מכירת מספר זכויות מקרקעין באותה שנת המס

כאשר נמכרו מספר זכויות מקרקעין באותה שנת המס, ניתן לערוך שומה ולחשב את המס בדרך של פריסה לכול הנכסים או חלקם, בהתאם לבקשת הנישום. בחישוב הפריסה יש להתייחס להכנסה החייבת בשנת הפריסה וכן את השבח ממכירת יתרת הנכסים, הכול בהתחשב בשיעורי המס של כל שנת פריסה ונקודות זיכוי בלתי מנוצלות.

 

 

 

 

 

 

‹ חזרה